Habitatge sota una coberta 01

Habitatge sota una coberta (2012-2013) – Pau Sarquella Fàbregas

Font: Pau Sarquella Fàbregas
Foto: Joan Guillamat

El 1994 els Germans Soler decideixen cobrir amb una coberta a 2 aigües el terrat que tantes goteres els procurava. L’espai romangué amb els maons a la vista, fred i despullat durant gairebé 15 anys fent d’assecador d’embotits de la botiga que ells mateixos regentaven a planta baixa.

Aprofitant èpoques de canvi van decidir destinar aquell espai a habitatge de lloguer. Les poques finestres de l’espai s’hagueren de multiplicar amb claraboies i jocs de miralls que reboten la llum, les mirades i transformen l’espai.

Així doncs les actuacions es basaren en dos eixos. Per un costat rentar la cara, aïllar, doblar, pavimentar i pintar, fins a obtenir un volum interior pur i blanc per començar a treballar. Després tot s’articula al voltant d’un mur de fusta que es doblega i deforma per distribuir totes les funcions. Dins aquest mur s’amaguen els armaris, la porta d’entrada, els ventres de la cuina, però també la cambra higiènica i l’accés a les habitacions. La gran sala queda com un espai uniforme, matisada per crear diferents ambients; la cuina s’aixopluga sota unes voltes de terra-cuita, antic sostre del badalot; la zona d’estar sorgeix a traves d’una subtil catifa hidràulica; el mur convertit en prestatgeria suggereix una recollida zona per a l’estudi.

Tenint en compte la incertesa sobre els futurs habitants es decideix dotar cada habitació amb una sala d’aigües. Així, no només s’amplia la superfície visual de les habitacions en si, sinó que aquestes sales s’aprofiten de la llum natural.

I amb tanta claror, i tanta llum i el sol bramant des del sud i l’oest, només ens quedava protegir-nos amb persianes.

blog arquitectes

Casa Bloc (1932-1936) – Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana

Font: wikipedia.org
Foto: Lourdes Jansana

La Casa Bloc és un edifici d’habitatges construït entre 1932 i 1936 que es troba al districte de Sant Andreu de la ciutat de Barcelona. Els seus arquitectes van ser Josep Lluís Sert (1902–1983), Josep Torres Clavé (1906–1939) i Joan Baptista Subirana (1904–1978), tots ells integrants del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània). Avui dia, la Casa Bloc està considerada un símbol de l’arquitectura racionalista a Barcelona promoguda per la Generalitat de Catalunya durant la Segona República, ja que en el seu moment fou un projecte social innovador, integrat en l’entorn urbà i amb habitatges funcionals concebuts com a allotjaments mínims estàndard per a obrers. Fou un projecte que va tenir en compte la relació entre el nou edifici i la morfologia urbana resultant, plantejant així un nou model per a la Barcelona del segle XX contraposada, però no contradictòria, a l’Eixample del XIX. L’any 1992 la Generalitat de Catalunya va declarar el conjunt arquitectònic Bé d’Interès Cultural en la categoria de Monument.